Aspar kopiera

2016-11-11

Azka gör inte mycket mer än viltspår och nosework, men det räcker för mig 🙂 om det räcker för henne är jag inte lika säker på.

Hon är velig i spåret vilket förvånar mig med tanke på vilken lust hon har att få sin klöv, kanske är det lite för mycket motivation som gör att det blir så här?

Hon reder ut spåret även om det blir väldigt mycket extra arbete, hon slösar energi. Sista spåret var ca 920 meter med en liggtid på ca 5-6 timmar och hon går väldigt mycket längre med tanke på alla omvägar hon tar, jag förstår inte varför hon inte håller spåret hela vägen? Det var inga problem i början av viltspårkarriären men ju mer vi spårat desto sämre tycker jag att hon jobbar. Jag får testa några dygnsgamla spår för att kolla av att det inte är tiden som stör.

I noseworken är det nog jag som ställer till mycket, hon har för mycket stress i sitt letande enligt mig. Hon är svår att få kontakt med eftersom hon kan själv och vet bäst.

Vi gör framsteg även om det är mycket jag skulle önska var annorlunda, jag vill gärna ha en bättre kontroll, vill att hon lugnt och systematiskt skall leta igenom dom områden jag pekar ut. Men för det mesta går det i 400 och som sagt…… kan själv.

Det skall bli spännande att se om vi kan klara att göra doftprov och ge oss på tävling fram i februari.

2016-10-01

Jag slarvar åter med uppdateringarna 🙁

Azka har varit på panget två veckor i somras, det gjorde lite ont att lämna henne trotts att jag visste att hon hade det bättre där och att hon trivs mycket bra. Jag och Ära åkte på läger till Tåme och sedan direkt till Riesenlägret. Tåmelägret var ett ”träningsläger” och det fanns inte mycket utrymme för hund nr.2, det plus värmen som var så är jag glad att jag beslöt lämna henne på panget.

Azka har blivit viltspårchampion! 🙂

Idag blev det ett vanligt spår i Svartedalen ca 590 meter, 6 apporter och en liggtid på ca 1,5 tim. Hon löste det och tog sig till slutet men det var ganska veligt, hon tyckte att det fanns tid för annat, varför jäkta 😉 Jag är ändå nöjd, så länge hon sköter sina viltspår så kan jag se det andra genom fingrarna.

Och så är hon projekthund för en blivande specialsöksinstruktör, så nu blir det Nosework 😀

2016-03-25

Jag anmälde Azka till en viltspårkurs och idag var första tillfället. Helt underbart att se skillnaden mot bruksspår 🙂 har alltid fått gå med linan i ryggen och hänga bakåt för att försöka hålla igen, nu kunde jag släppa linan och i behaglig promenadtakt följa efter 😀 Hon gjorde ett bra jobb och hade ett lagom tempo och stoltheten när älgklöven hittades gick inte att ta miste på. Jag tror detta kan passa damen nu på ålderns höst, vi får se hur långt vi lyckas komma. 🙂

2016-03-05

Idag var vi på Halleberg och lade spår, Azka fick ett på ca 300 meter. Liggtiden blev ca 1,5 tim och hon fick tre apporter. Jag fick plötsligt för mig att se vad som skulle hända om jag bara lät henne dra!! Testa kan ju vara kul…….. vissa skulle nog vända sig i graven om dom visste detta. Sagt och gjort jag selade på men satte aldrig på linan och lät henne dra, och det gjorde hon. Jag hade inte någon större chans att hänga på men det var öppen terräng och jag kunde se väldigt mycket och långt. Hon kom av spåret vid några tillfällen men tog sig tillbaka och fortsatte. Hon missade första apporten men tog dom två andra och när hon tagit apporten kom hon springande med den för att få godis 🙂 Hon funkade bättre än Ära i frispår men jag tänker inte göra om det.