2007-12-02

Azka har bitit sönder sin älskade gris så nu är det ganska tyst här hemma. Jag slarvar med lydnadsträningen, det är dags att ta sig själv i kragen. Jag la ett spår över ett gärde förra veckan ca:200 m och det gick jättebra. Jag hade lagt ut två föremål + slut och hon kom in med föremålen, så jag var riktigt nöjd.

Nu är det läge att vänta tills jag kan få främmande spårläggare. Och så har vi ju börjat på en valp kurs. Där går det än så länge ganska bra men det är inte så lätt att få Azka att lyssna på mig om någon står med en burk mjuk kattmat i händerna och retas, så nu har vi lite att träna på.

 2007-11-21

Det blev ingen träning i helgen, Azka blev dålig efter att ha stoppat i sig något olämpligt. Hon spydde och fick feber så vi tog det lugnt. Azka har fått en present av djurpensionatet (jag tänker hämnas) det är en rosa gris som grymtar högt när man klämmer den på magen. Hon älskar sin lilla gris och springer omkring och biter den i magen så fort hon får en möjlighet. Och den kommer hon och väcker mig med på morgonen, ibland tror hon att det är morgon mitt i natten. Idag fick jag henne äntligen vaccinerad, nu hoppas jag att allt blir bra.

2007-11-13

Azka har fått sina mandlar bortopererade. Så det har inte blivit någon träning på ett tag. Men nu har hon fått sista penicillinet så till helgen kanske vi ger oss ut och lägger spår. Vi har tränat lite på följa övningar och det gäller att inte ha något godis för då blir hon för ivrig. Det blir nog ordning på lydnads biten också vad det lider men jag tycker ju att spåret är så mycket roligare.

 2007-10-28

Jag har nu lagt Azkas 7:e spår, ca:200 m, ett föremål + slut. Föremålen vill hon behålla och gräva ner. Jag lät henne hållas för att se vad hon gör, hon gömde föremålet under mossa och sedan gick hon tillbaka och tog upp spåret. Jag behöver lägga en hel del tid på att få henne att komma in med föremål. Vi har koncentrerat oss på uppletande dom senaste dagarna. Jag hade problem med att få ut henne på 50m hon stannade efter 20-25m och vände tillbaka. Så jag testade att valla en korridor 10m bred och gick ut och la föremålet på 50m sedan hämtade jag Azka (hon såg vad jag gjorde) och gick till 40 m och skickade henne när hon kom in backade jag till 30m gick ut ock la föremålet och skickade henne och sedan backade jag till 20m och så stod jag då till sist på linjen och skickade. Jag gjorde totalt 3 skick på linjen. Två dagar senare på annan mark vallade jag en lika stor korridor (hon ser fortfarande vad jag gör) la föremålet på 50m och skickade henne, hon gick hela vägen ut jag skickade 2 ggr. Dagen efter vallade jag samma korridor och la föremålet på 50m, nu var Azka hemma medan jag gjorde detta. När jag sedan kom till korridoren och skickade henne så sprang hon hela vägen ut. I dag vallade jag en korridor på annan mark och la ett föremål på 50m medan Azka låg hemma, och när jag sedan skickade henne sprang hon hela vägen ut. Nu känns det som om den biten är löst. När hon är på väg in vill hon gärna avvika och gå undan för att gräva ner ”sitt” föremål eller släpper det upp till ca:6m innan hon är framme. I början brydde jag mig inte så mycket det viktigaste var att hon kom in. Men nu är det dags att få till det. Så idag gjorde jag så att jag belönade när hon grep och vände för att komma in, när hon sedan försökte att vika av sa jag till och lockade på henne, hon släpper då föremålet och kommer, jag berömmer att hon kommer men håller inne godbiten (den vill hon inte vara utan) hon går ut och plockar upp föremålet bär det någon meter släpper det och kommer in. Hon får fortfarande beröm för att hon kommer men ingen godbit, hon har sprungit ut till föremålet ett antal gånger och till slut kom hon ända fram med föremålet så att jag kunde ta det, då fick hon sin godbit och vi lekte med föremålet. Detta gjorde vi 2 ggr. Jag tror att detta kan fungera på henne. Nu får jag sätta mig här hemma och träna på att hon avlämnar i handen.

2007-10-22

Vi har varit på valpträff vid Femunden i Norge. En härlig helg med mycket träning. Jag fick ett spår med en främmande spårläggare och Azka löste det jättefint, så jag fick blodad tand. Och dagen efter så fick jag ett främmande spår till med två föremål som hon trotts störning löste lika bra. Så för mig var helgen extra lyckad. Förutom träningen i skogen så har vi gått på tur i en underbar terräng, och fått hjälp med pälsvård. Idag hade jag tänkt lägga ett lite längre spår så får vi se hur det går.

2007-10-08

Miljöträning är något Azka fått en stor dos av den gångna helgen. Vi har varit i Skårtaryd på räkafton, två skogstokiga grabbar 2,5 (Emil) + 5 (Isac) år gamla som sprungit runt och härjat hela helgen. Sedan måste ju deras Nelson (7 årig riesen) få ganska långa promenader och vad gör man då med en liten valp? Jo man tar och sätter henne i en barnvagn. Vi gav nog ganska många i stugorna vi passerade ett samtalsämne. Jag skulle behöva träna på att möta andra hundar vilket är lite besvärligt nu när vi inte kan åka till klubben, men jag får väl försöka hitta ett promenadstråk där det går många hundägare. Och så behöver jag få till ingångarna i upplet men det blir nog inte så besvärligt. Jag har lagt hennes första spår ca:75 m rakt med ett slut, hon hade inga problem alls. Älgjakten startade idag så det gäller att ta reda på var man kan hålla till.

2007-09-26

Vi har varit i Paradiset några dagar, plockat lite svamp och varit lata. Det har varit härliga dagar och det har inte blivit mycket till träning. Men Azka har tränat jakt igen, men nu gick det att bryta henne, denna gången. Och så har vi haft skott träning, det visade sig att hela jaktlaget hade samlat sig ca:300 m från vårat hus för att skjuta in bössorna. Dom första skotten reagerade hon på och tyckte inte det var speciellt kul, efter 8:a skott blev det tyst en längre stund det första skottet efter det reagerade hon på igen, sedan blev dom ganska ointressanta då kunde man lika gärna bita i koppel eller göra annat bus.

2007-09-15

Vi tränar i stort sett det hon redan kan. Eftersom jag inte kan vaccinera henne så undviker vi klubben just nu. Det nya hon lärt sig är loss (fast jag säger tack) och så kan hon puss och var så god. Hon kommer än så länge in med kastade föremål, vi får hoppas att det håller i sig jag har sett vissa tendenser till att vilja ”äga” föremålen. Det verkar som om det börjar fungera riktigt bra på djurpensionatet, idag åt hon sina kex som låg i boxen och sedan gick hon och lade sig utan så mycket som ett pip. Vi skall gå dit i morgon igen och fortsätta våran träning. Jag kanske borde nämna att pensionatet är stängt för övriga gäster just för tillfället. (semesterstängt). Vad gäller halsinfektionen så prövar vi sulfa just nu vilket bakterien egentligen är resistent mot, men det är den ju mot i stort sett allt utom en som ges intravenöst. vi får avvakta och se, hon är pigg o glad vilket är huvudsaken.

2007-09-11

Vi hade tävling elit spår på klubben så vi åkte dit och satt och tittade och gjorde ingenting..Azka har badat, ja nu menar jag inte i badkar eller dusch utan hon trodde att hon kunde stå på vatten ytan. Jag och min granne var iväg och fikade på ett jätte trevligt ställe och där fanns en liten damm. Meningen var att ta det lite lugnt nu när Azka äter penicillin. Azka står i vattenbrynet och dricker vatten sedan går hon ut på bryggan och tittar ner i vattnet och så plötsligt hoppar hon rätt ner i dammen. Och alla hundägare vet ju hur en hund som badat far omkring, så det var den lugna dagen. För övrigt har vi i stort sett bara tränat på det hon redan kan och så har vi varit och tränat att vara på djurpensionatet, hon kommer ju att få vara där en del när jag skall börja jobba. Idag fick jag besked på provsvaren av Azkas halsinfektion och det är tydligen en elak bakterie, så i morgon åker vi till veterinären och visar upp provsvaret. Och så får vi se vad som händer sedan.

2007-09-08

Jag har nu haft Azka i 4:a veckor. Vi social och miljö tränar en hel del, det är mycket som skall fungera. Så vi har bland annat varit inne i Göteborg (slottsskogen) och tittat på djuren och så har vi gått i gallertrappor, åkt hiss, suttit utanför affären och tittat på skramlande kundvagnar, fikat hemma hos bekanta, utforskat hundgården och besökt Hasseldalens Djurpensionat m.m. Och hon har lärt sig sitt, ligg och kommer (än så länge) på inkallning, vi har även börjat att träna lite slalom och idag tog hon tveksamt och försiktigt dom första pinnarna själv. Hon har även varit ute på sin första jakt, och det var vansinnigt roligt, (tyckte hon) katten smög efter oss på promenaden och rätt som det är kommer han rusande förbi Azka och det kunde hon bara inte motstå så det bar iväg efter katten. Att ropa i det läget och riskera att inkallningen inte skulle åtlydas var inte att tänka på, så jag försvann istället, hon blev väldigt förtvivlad när hon upptäckte att jag var borta, hon pep, gnällde och sprang än hit och än dit, till slut så hittade hon mig. Jag lät henne fortsätta lös för att se om hon skulle göra om det, jajamensan! jakt är helt klart bättre än en tråkig matte, henne kan jag ju leta upp sedan. Så nästa gång katten smiter med så är det lina som gäller, för här skall inte jagas. Och sedan så måste vi ut i skogen för att hitta Älgar, Råddjur och annat som kan tänkas stå på damens jaktlista. Tyvärr så fick hon en halsinfektion i slutet av sin första vecka och den är tillbaka nu igen, så vi får ta det lite lugnt ett tag.